Hvilken internethastighed har du brug for?

Internethastighed

Uanset om du streamer flere timer om dagen, hører musik fra mobilen eller computeren, finder opskrifter på nettet, eller om du handler og arbejder online, har du brug for internet. Det er kun et fåtal af danskere, som ingen internetforbindelse har i hjemmet efterhånden.

Vi mennesker har forskellige livsstile, og vi anvender hver især internettet i forskelligt omfang. Det er en god idé at forholde sig til, hvilken internethastighed der er den mest optimale for dig, så du ikke begrænses i din anvendelse af nettet, og du samtidig ikke betaler for mere internet, end du behøver.

 

Derfor skal din internethastighed matche dit behov

Det har både praktisk og økonomisk værdi, at du sætter dig ind i, hvor hurtig en hastighed du har brug for i hjemmet.

Hører du til de mange danskere, der foretrækker at se film over streamingtjenester, eller som anvender nettet til kommunikation, surfing, køb og salg? Med en for langsom hastighed på nettet vil du opleve, at det tager lang tid for din computer, tablet eller mobil at indlæse websites. Og du vil opleve frustrationen ved film eller musik, der ”hakker”.

Hvad den bedste internethastighed er afhænger af individuelle behov. Der er ingen grund til at betale for den dyreste løsning, når du primært anvender dit internet til søgning og betaling af regninger over netbank.

Der findes en optimal løsning til hver en forbruger.

 

Hvad er din nuværende hastighed?

Har du ikke en ide om hvad din nuværende internethastighed er, så kan du med fordel tage en hastighedstest her på Internetpriser.dk, der i detaljer viser hvordan din internetforbindelse er i kvalitet og hastighed:

 Få styr på dine aktiviteter med internettet

Når du skal have fundet den internethastighed, der modsvarer dine behov, skal du have overblik over, hvilke aktiviteter du anvender nettet til derhjemme. Ved at få kendskab til det kan du bedst finde frem til, hvor mange Mbit du har brug for. ”Mbit” står for megabit og er den enhed, som hastigheden på internet opgøres i. Des flere Mbit/s du har, des hurtigere vil dit net være. Det er ikke kun Mbit, du skal orientere dig om, når den rette internethastighed skal vælges. Du skal vælge hurtighed i forhold til de aktiviteter, du bruger internetforbindelse til.

Herunder får du et overblik over de aktiviteter, der anvender mest net, og som du skal tage højde for i din beslutning om hastighed.

Upload

Gør du ofte brug af de sociale medier enten til markedsføring af din virksomhed eller til at ajourføre din virtuelle omgangskreds om dine hverdage og projekter? Upload er den aktivitet, du gør brug af, når du lægger billeder eller video op på nettet. For dig med hjemmearbejde er der typisk brug for at kunne dele filer med kollegaer eller samarbejdspartnere på forskellige platforme. Des hurtigere det skal gå for succesfuldt at uploade filer, des flere Mbit har du brug for.

Download

Download er et af de mest udbredte og centrale begreber, de fleste af os kender til, når det kommer til IT-relaterede aktiviteter. Download sker, når du f.eks. streamer på din mobil eller computer, eller når du henter en fil ned fra nettet.

Er I flere medlemmer i husstanden, der er aktive og hyppige forbrugere af streaming, er download et ekstra vigtigt begreb for jer. Download kan også fortælle om, hvor mange elektroniske enheder det er muligt at være koblet på samme internetforbindelse på samme tid. 

Gaming

Er der unge mennesker i husstanden, eller er du selv til spil, er gaming vigtig at have med i overvejelserne, når der skal vælges den mest optimale internethastighed. Gaming er en særdeles internetforbrugende aktivitet, da der typisk er mange spil, som downloades. Når der kommunikeres med venner eller andre gamere, vil der også blive brugt net på den aktivitet.

Der er sammenhæng mellem udgaver af spil og deres forbrug af internet. Det vil sige, at det er de nyeste spil på markedet, der anvender mest net.

Opgaver og hjemmearbejde

Er der én eller flere medlemmer i husstanden, som bruger nettet til skolerelaterede aktiviteter eller til hjemmearbejde, skal der tages højde for dette i valg af internetforbindelse. Onlinemøder kan vare timer, og de kan være en del af de tilbagevendende opgaver, når du har hjemmearbejdsdage.

Almindelig research og surfing på nettet kan hurtigt løbe op i flere halve timer om dagen, når du har forskellige enheder, der er koblet til nettet.

Sådan finder du ud af, hvilken internet hastighed du har brug for

Når du har kendskab til de forskellige aktiviteter, som alle forbruger internet, er du klar til at finde frem til, hvor mange Mbit der vil være det rette valg for din husstand.

Du skal starte med at tælle de antal mobiler, tablets og computere, som er eller skal være koblet til internettet. Des flere personer der er på nettet samtidig, des mere belastet vil forbindelsen være, og des større er risikoen for langsom indlæsning af websites og afbrydelser af musik, spil og film.

Eftersom streaming er en af de mest internetforbrugende aktiviteter, er det værd at tælle de antal timer, som der streames samlet set hver dag af alle personer i hjemmet.

Det kan være nyttigt at gøre brug af sammenligninger, når du skal vælge hurtighed af din internetforbindelse. Herunder er listet 3 situationer, som du kan tage udgangspunkt i til din vurdering omkring behov for Mbit:

  • 20-200 Mbit/s: Matcher behovet for 2 personer med 5 enheder koblet til nettet.
  • 200-500 Mbit/s: Matcher behovet for 4 personer med omkring 10 enheder koblet til nettet, og hvoraf én af medlemmerne af husstanden gamer.
  • 500+ Mbit/s: Matcher behovet for 4 personer med over 12 enheder koblet til nettet, og hvoraf 2 medlemmer af husstanden gamer.

Det vil altid være en vurderingssag at finde frem til den rette internetforbindelse. Det er muligt at få løsninger fra omkring 100-1.000 Mbit. Som udgangspunkt vil det være de færreste husstande, der kan bruge over 500 Mbit/s. I de fleste hjem er det hastigheder på mellem 200-500 Mbit, der er tilstrækkeligt.

Vær opmærksom på typen af router

Hastigheden af dit net er også påvirket af typen af din router. En trådløs internetforbindelse har lettere ved at blive forstyrret og påvirket end forbindelse via kabel. Igennem de seneste år er de trådløse netværksforbindelser blevet kraftigt forbedret, og derfor har de fleste af os trådløse forbindelser derhjemme, som kobler vores enheder til netværket.

Du kan forbedre og stabilisere hastigheden, rækkevidden og kvaliteten af nettet ved brug af en mesh router. Alternativt kan du købe en såkaldt ”wifi repeater”, som vil forbedre signalet i hjemmet og gøre det muligt at opnå en bedre og bredere dækning omkring husstanden.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked