Hvad er en router?

Router

En router er en elektronisk boks, der fungerer som bindeled mellem centralen, der giver dig internet, og den enhed, der benytter internetforbindelse. Det kan for eksempel være din computer eller tablet.

En router består af en chip, processor, hukommelse og en eller flere antenner. Routeren bliver typisk tilsluttet telefonstikket i din bolig, og via kabel eller trådløst netværk kan du tilslutte din enhed.

Netværksenhederne får typisk tildelt en IP-adresse af routeren. Routerens opgave er at omsætte dine handlinger på for eksempel computeren til et sprog, som internettet kan forstå. Indtaster du en webadresse i din internetbrowser, bliver det forstået af din router, og du bliver sendt hen til den side, du har søgt efter. 

Routere bliver typisk opdelt i to kategorier: trådløse og ikke-trådløse. I dag vælger de fleste en trådløs router for at slippe for kabel, og for at kunne koble flere af hjemmets enheder til internettet ad gangen. Det er dog også muligt at gøre brug af flere kabler.

Ordet ”router” er kendt fra 1995. Det kommer fra engelsk ’router’ og er dannet ud fra udsagnsordet ’route’, der henviser til at ’sende eller transportere ad en særlig rute’. Der har været en jævn interesse for ordet ”router” siden årtusindeskiftet, hvis man ser på Google Trends.

Bliv godt opdateret på emnet ved at læse med herunder.

Hvordan opsættes en router?

Når du ønsker trådløs netværksforbindelse i hjemmet, kræver det både et modem og en router. Begge giver adgang til internettet, men routeren kan fordele signalet trådløst, og den har som regel påmonteret en til flere antenner. Inden årtusindeskiftet var modemmet ofte støjende og adskilt fra routeren, mens det i dag typisk er integreret i routeren.

For at få trådløst netværk i hjemmet skal routeren og modemmet forbindes via et netværkskabel. Du kan modtage både modem og router fra din internetudbyder.

Se også guiden til placering af din router i hjemmet for bedst signal her.

Hvordan finder jeg den rette router?

Dit valg af router bør først og fremmest afhænge af dit behov. Her er det relevant at se på forskellige faktorer som:

  • Pris
  • Leje eller køb
  • Typen af router

Pris

Prisen på routere kan variere alt efter typen af router og dit valg af forhandler. Generelt set har dyrere routere ofte en bedre ydeevne og rækkevidde med deres trådløse signal hvis du skal bruge routeren som en samlet løsning i hjemmet inkl. Wi-Fi.

Køb eller leje af router

Overvej, om du vil foretrække at købe din router eller leje den hos din udbyder. Det kan være en fordel at leje routeren, hvis du ønsker en prøveperiode, de fleste internetudbydere giver også routeren med når du bestiller – vores søgefunktion har mulighed for at du kan krydse af om du vil have en gratis trådløs router med:

Eksempel af Søgefunktion på Internetpriser.dk
Eksempel fra oversigt hvor du kan se om der medfølger Trådløs Router på en forbindelse.

Typen af router

Dit valg af router bør afhænge af dit behov. Overvej, hvor stort et boligareal signalet skal dække, hvilken hastighed der er behov for, og hvor mange enheder der skal tilsluttes routeren.

Man skelner ofte mellem følgende typer af routere:

  • Single-band router: Den budgetvenlige løsning, som ikke er nær så hurtig som andre routere
  • Dual-band trådløs router: Velegnet til dig, der bor i tætbefolket område, for eksempel i indre by, da interferensen er mindre
  • Tri-band router: En god langsigtet løsning, som egner sig godt til dig, der bruger mange enheder og bor i en by med mange indbyggere
  • Trådløst mesh-netværk: Velegnet til at nå ud i ethvert hjørne i hjemmet med wi-fi-dækning. Det kan være et godt valg til en stor husstand

 

Hvornår er kryptering relevant?

En trådløs router sender informationer til dine enheder i hjemmet ved hjælp af radiobølger. Når andre er i nærheden, kan de opsnappe radiobølgerne og gøre brug af forbindelsen, hvis den ikke er krypteret. Derfor er det altid en god idé at kryptere forbindelsen.

Ofte står der trykt en adgangskode på routeren sammen med netværksnavnet, eller du kan finde den i opsætningsguiden. Det er muligt at danne en ny kode, hvis du foretrækker det.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked