Hvad betyder Mbit? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv, mens du ihærdigt har ledt efter din nye internetløsning. For her er det umuligt ikke at støde på forkortelsen Mbit/s – en betegnelse, som de færreste kender den præcise betydning af. Ikke desto mindre er det vigtigt at vide, hvad Mbit står for, så du køber et internet, der passer til dine konkrete behov.
Vi gør dig derfor klogere på Mbit her.
Mbit henviser til hastigheden
Mbit er en forkortelse for megabit, der – kort fortalt – refererer til, hvor hurtig internethastigheden er. Mbit er altså en måleenhed, der kan give dig indblik i, hvor hurtigt internet du helt konkret kan få.
Eksempelvis kan du snildt falde over en formulering, der lyder, at du kan få en internetløsning med en hastighed på 1.000 Mbit/s. Denne formulering betyder, at du kan få 1.000 megabit i sekundet i hastighed. Ergo: en meget, meget høj internethastighed.
Hvad betyder bits?
Bit, der er en del af ordet megabit, er en dataenhed i sig selv. Én megabit svarer til én million bits, og det betyder – med afsæt i eksemplet 1.000 Mbit/s – at du kan få en internethastighed, der kan overføre 1.000 millioner bits i sekundet. Med andre ord: En god sjat data.
1 bit er derfor en enhed der kan betyde sand/falsk, tændt/slukket eller 0/1, når man måler filstørrelser (alt på internettet du ser på fylder et eller andet), disse filer henter du ned hvadenten du ser på YouTube, Googler eller streamer mv., alt måles i størrelser ofte i megabytes (MB). Internethastigheden, derimod, angives i megabit per sekund (Mbit/s). Det betyder, at en hastighed på fx 100 Mbit/s kan hente 12,5 megabytes data i sekundet, fordi at 1 byte består af 8 bit:
Bit | Byte |
---|---|
Måleenhed der kun kan have 2 værdier, 0 eller 1: 0 = Slukket 1 = Tændt | 1 byte (8 bit) 0 1 1 0 1 1 0 1 |
Downloadhastighed vs. uploadhastighed
I definitionen af Mbit/s er det helt essentielt at skelne mellem downloadhastigheden og uploadhastigheden. Her går vi i dybden med, hvad de to hastigheder dækker over, og hvornår de hver især er vigtige at prioritere.
Downloadhastighed
Downloadhastigheden henviser til, hvor hurtigt og effektivt du kan downloade data på internettet. Det gælder uanset, om du skal streame en film eller besøge en hjemmeside. Downloadhastigheden dækker altså over de aktiviteter, som de fleste bruger internettet til i hverdagen.
Derudover refererer downloadhastigheden til, hvor mange enheder der kan bruges på samme tid. Er I mange i husstanden, der streamer film, musik og surfer på internettet på én gang, er det altså vigtigt, at I har en høj downloadhastighed.
Uploadhastighed
Uploadhastigheden refererer omvendt til, hvor hurtigt du kan lægge ting op på internettet. Det gælder alt fra dine kreative opslag på Facebook og Instagram til dine uploads på Google Drev og Outlook-beskeder med diverse vedhæftede filer.
I de internetpakker, du kan få, vil du derfor ofte opleve, at uploadhastigheden er lavere end downloadhastigheden. Dette, fordi downloadhastigheden bliver hyppigere benyttet i en husstand i løbet af en dag. Hvis du omvendt arbejder rigtig meget hjemmefra eller generelt publicerer meget indhold, er uploadhastigheden naturligvis også en vigtig del af dit internetabonnement.
Hvor mange Mbit har jeg brug for?
Når betydningen af Mbit er på plads, er det tid til at vurdere, hvor høj en hastighed lige netop din husstand har brug for. Og det kan – mildest talt – være en jungle at finde rundt i.
Nedenfor har vi derfor samlet et overblik over, hvor mange Mbit/s du cirka har brug for baseret på din husstands størrelse.
Husstand | Hastighed |
---|---|
Du bor alene | 20 – 100 Mbit/s |
En mindre husstand | 50 – 100 Mbit/s |
En stor husstand | 100 – 200 Mbit/s |
En stor husstand, der gamer, streamer, arbejder m.m. på samme tid | 200 – 1.000 Mbit/s |
De fleste husstande ville i teorien kunne nøjes med 100 Mbit/s (her i 2024/2025), behovet vil naturligvis stige i fremtiden i takt tingene vi laver bliver mere og mere avanceret og kræver mere data. Samtidig er en høj hastighed også sjovere hvis man slipper for ventetider på nettet.
Ovenstående beregninger er naturligvis blot cirkatal. Der er nemlig mange faktorer, som kan have indflydelse på, hvor mange Mbit/s der er nødvendigt – herunder hvad du/I bruger internettet til.
Bor du eksempelvis alene, men gamer meget, kan det være, at du har behov for en højere hastighed end 20 Mbit/s. Det samme gælder, hvis du bor i en mindre husstand, hvor I ofte bruger internettet på samme tid. Her kan det være nødvendigt at have 100 Mbit/s i stedet for 50 Mbit/s.
Internet med 1.000 Mbit – hvornår er det nødvendigt?
Hvis du leder efter en internethastighed, der sprænger skalaen, kan du hos mange udbydere få 1.000 Mbit/s. En internethastighed på 1.000 Mbit er nemlig for dig, der har brug for rigtig meget internet for at få hverdagen til at fungere derhjemme. Faktisk er 1.000 Mbit ofte grænsen for, hvor høj en internethastighed de forskellige udbydere tilbyder.
Spørgsmålet er dog, om du har behov for en internethastighed på 1.000 Mbit? Sandheden er, at der ikke er mange husstande, der reelt har brug for så høj en internethastighed. Det gælder kun, hvis I bor rigtig mange under samme tag, og hvis I streamer, gamer, downloader, uploader, arbejder og alt derimellem på samme tid.
Derudover er det vigtigt at påpege, at en hastighed på 1.000 Mbit kræver, at jeres computer- og internetudstyr i husstanden er up to date. Hvis I sidder inde med meget gammelt udstyr, kan I nemlig risikere, at det ikke kan følge med den hurtige hastighed, som 1.000 Mbit er.
Hvad betyder 1.000/100 Mbit?
Måske studser du også over, hvad det betyder, når der er to tal inkluderet i internetabonnementet – eksempelvis hvis der står 1.000/100 Mbit. Betydningen er egentlig ret simpel.
Det første tal – i dette tilfælde 1.000 – refererer altid til downloadhastigheden, hvorimod det sidste tal – i dette tilfælde 100 – henviser til uploadhastigheden. Hvis du vælger et abonnement, hvor første tal er højere end det sidste, prioriterer du altså, hvor hurtigt og effektivt du kan downloade data på internettet frem for at uploade. Det er typisk downloadhastigheden, som er det populære valg hos den almene husstand.
Prisen på Mbit
Det er meget forskelligt, hvad Mbit/s koster hos udbyderne. Derfor kan du med få klik her på internetpriser.dk få et overblik over, hvad du skal give for de forskellige internethastigheder hos de forskellige udbydere. Du skal blot klikke på nedenstående link og indtaste din adresse, hvorefter du får et overblik over dine internetmuligheder på få sekunder. Det gælder både mobilt bredbånd, telefonstik, kabel-tv og fibernet.