Hvad er bredbånd? Stor guide om bredbånd

bredbånd

Bredbånd henviser til et signal eller kredsløb som indeholder og kan håndtere et bredt spektrum af frekvenser.

Bredbånd er et udtryk for en hurtig og stabil forbindelse til internettet, som kan være svær at undvære i hverdagen. De fleste husstande i Danmark har adgang til bredbånd. Det er en teknologi, som gør det muligt at få adgang til internettet og overføre enorme mængder information ved hjælp af forskellige teknologier leveret typisk gennem en af følgende løsninger: telefonkabler, Kabel TV kabler, fibernet, mobilt bredbånd eller satellit.

Læs med herunder, hvor vi går endnu mere i dybden med bredbånd og får dig helt opdateret på emnet.

Ordet “bredbånd” toppede sprogligt i 2010 i sin anvendelse hvis man ser på Google Trends:

Udtrykket stammer fra årtusindeskiftet hvor internet teknologien overgik fra ISDN forbindelser til ADSL, hvor der kom mere fart på download/upload – derfor valgte man ordet “bredbånd” der stammer fra det engelske ord “broadband” – ordet internet er begyndt at overtage for betegnelsen som bredbånd havde førhen.

Hvordan finder jeg det rette bredbånd?

Der findes forskellige former for bredbånd, og dit valg afhænger af dine ønsker og behov. Det er en god idé at overveje faktorer som:

 • Pris
 • Oprettelse og binding
 • Hastighed
 • Typen af bredbånd
 • Router
 • Adresse

Pris

Prisen varierer, alt efter hvilken hastighed du for eksempel ønsker på din internetforbindelse. Via din søgemaskine kan du finde hjemmesider, der sammenholder tilbud hos forskellige forhandlere, så du kan finde den bedste løsning til dig. Ofte vil du skulle betale en månedspris på få hundrede kroner.

Oprettelse og binding

Vær opmærksom på oprettelsesprisen, og hvor mange måneders binding der er. Nogle tilbud kommer med 0 måneders binding, men ofte vil der være et halvt års binding, og det er som regel passende til at give en klar idé om, om tilbuddet er det rette match til dig.  

Hastighed

Hastigheden angives typisk i Mbit, som er en forkortelse for Megabit. Det afhænger af flere forhold, hvilken hastighed der er optimal til dig. For eksempel har det betydning, hvor mange computere der er i husstanden, og om I streamer indhold, og i hvilken kvalitet. Du kan starte ud med billigt bredbånd og senere opgradere det hos forhandleren.

Typen af bredbånd  

Der findes flere forskellige løsninger på internetkobling. For eksempel kan det foregå gennem fibernet og telefonstik. Det kommer an på dine behov, hvilken type du bør vælge. Du kan blive klogere på mulighederne nedenfor.  

Router

Sørg for at vælge den rette router til dit behov. De fleste vælger en trådløs router, men du har også mulighed for at blive koblet på internettet ved brug af kabler.

Adresse

Det er en god idé at undersøge, om forhandleren udtrykker at kunne levere optimalt bredbånd på din adresse.  

Hvilke muligheder har jeg for at få bredbånd?

Der findes internetforbindelser til forskellige behov. Her får du en opsummering af de gængse muligheder. Vælg den løsning, der tiltaler dig mest.

Fibernet

Den hurtigste mulighed foregår typisk via fibernet. Her kan du få en hastighed på op til 1000/s Mbit. Fibernet kan være en fordel for dig, der ofte downloader og uploader store mængder data. Hvis I har en stor husstand med mange computere i brug, tilbyder fibernet altid hurtigt internet.

Mobilt

Mobilt bredbånd er en anden mulighed. Det kører over mobilnettet og kan blandt andet fås hos udbydere af mobilabonnementer. Hvis der er 4G-dækning på din adresse, kan det være en god, nem og enkel løsning til en mindre husstand. Den store bonus er, at du kan komme på nettet stort set overalt, når du er på farten. 

Tv-antennestik

En tredje mulighed fungerer via tv-antennestikket. Du får her netadgang via OAX-forbindelsen, som er en stabil og hurtig teknologi. Det kan være en god løsning for dig, der ønsker effektivt og billigt bredbånd.

Telefonstik

Bredbånd via telefonstik er en af de mest udbredte internetkoblinger i Danmark. Det er en nem løsning, da det foregår via dit eksisterende telefonstik. Forbindelsen kan blive op til 100 Mbit, og det er nok for de fleste. Hastigheden kan afhænge af, hvor din bolig er placeret. Tjek det hos forhandleren.

Hvad er fordelene ved bredbånd?

Der er en række fordele ved at have bredbånd i hjemmet. Med det rette valg til din husstand kan du få glæde af fordele som:

 • Høj hastighed på din internetforbindelse
 • Hurtig download og upload
 • Problemfri og hurtig streaming
 • Høj stabilitet
 • Ubegrænset dataforbrug på internettet

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked