Værd at vide om det kommende 5G internet

5G Internet

5G vil ændre vores brug af internettet markant. Få mere af vide her.

Forskellen fra 4G og 5G er især forsinkelserne der bliver minimale og hastigheden voldsom, dette muliggør et hav af nye anvendelsesmuligheder, især når det kommer til fysiske udfoldelser.

Teknologi og sundhed

5G står for 5. Generation af det internet vi får fra mobilmasterne og er blot en måde at navngive hvor langt i udviklingen vi er kommet, vi er gået fra EDGE til 3G og senest 4G og nu er 5G altså på vej. Der er nogle bekymringer omkring sundheden, da forsøg med rotter har påvist kræftformer som følge af strålingen fra dette netværk – dette skal dog tages med et gran salt, da forsøget er med rotter og deres organer er tættere på huden end hos mennesker, samt mængden af stråling var markant højere end det vi reelt vil få i hverdagen med 5G, samtidig påpeger professor i antenne- og trådløs kommunikation Gert Frølund Pedersen, at der ikke eksisterer nogen sammenhæng mellem elektromagnetisk stråling og sundhedsrisici.

Hastigheden med 5G

Den helt store forskel er især hastigheden i hvor hurtigt data kan hentes med 5G internet, lige nu hvis man er flere om at deles om en mobil internetforbindelse kan det opleves med bla. Netflix, Viaplay, TV2 Play, HBO osv. hvor serier og film konstant står og hakker og venter på at få mere hentet (buffer).

Denne udfordring vil slet ikke findes med 5G internet, da hastigheden i dag er på op til 71 Mbit/s download og 43 Mbit/s upload med 4G, dette er dog aldrig noget nær virkeligheden og realistisk set og er nærmere under halvdelen de fleste steder i landet.

TDC har testet 5G teknologien og de har målt hastigheder på op til 70.000 Mbit/s i download, hvilket gør at det er ens hardware der bliver flaskehalsen. De fleste peger på hastigheder der er i omegnen af 1.9 Gbit/s, så et sted mellem 25 og 1.000 gange hurtigere internet kan man forvente, alt efter hvor effektivt mobilmasterne bliver sat op.

Forsinkelser og muligheder med 5G internet

Gamere ved hvad forsinkelser betyder for et spil, der kan have direkte konsekvens af man taber konstant til modstanderen, derfor spiller alle primært med kabeltrukket internet for at minimere forsinkelserne – oversat er det svært at ramme modstanderen med en forsinkelse, da de vil dukke op for sent på skærmen og ens spil vil virke og føles forkert.

Det samme vil gøre sig gældende hvis man skal bruge internettet til fjernstyring af fysiske enheder, her må der ikke være nogle former for forsinkelser hvis det er en større maskine eller måle apparat. Man kan sammenligne det sådan at det nuværende 4G netværk typisk har en forsinkelse på 70ms (milisekunder) og 5G vil være tæt på 1ms, hvilket gør at anvendelsesmulighederne til IoT (Internet of Things) bliver enorme, hvor alt fra droner til køretøjer, som selvkørende biler i dag er designet, så vil 5G ikke ændre på noget her og nu da disse har hardwaren installeret i selve bilen til at overvåge og styre bilen.

Tidshorisont for 5G internettet

I øjeblikket ser vi over hele kloden at alle snakker om og tester teknologier for 5G nettet, men helt konkret er der ikke nogle datoer eller specifikke udmeldinger for Danmark, det er altså på nuværende tidspunkt kun i sin spæde start, men det kommer da både politikere, tele- og internetudbydere, samt Innovationsfonden sørger for penge til udrulningen af 5G.

Internetpriser.dk sørger naturligvis for at udmelde med datoer så snart der er mere klarhed omkring teknologierne og ikke mindst hvem der kommer til at bygge netværket op.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked