Hvilket internet kan jeg få?

Få et overblik over dine internet muligheder med denne guide, hvor du præcist kan se hvilke forbindelsestyper og hastigheder, du kan få på din adresse.
Internet

Hvilket internet du kan få, afhænger af, hvor din bolig er placeret i landet. Du kan tjekke din adresse direkte her på Internetpriser.dk’s søgefunktion da vi har direkte adgang til Energistyrelsens data, dermed kan du se, hvilket internet der er tilgængeligt på din adresse:

Visning af løsninger du kan få på din adresse så snart den er tastet ind i søgefunktionen.

Hvilket internet kan jeg få på min adresse?

Mange tager det som en selvfølge, at de kan få valgfrit internet i hjemmet. Sådan hænger det dog desværre ikke sammen. Der findes helt sikkert gode muligheder for langt de fleste danskere for at få godt og stabilt net, men ikke alle typer forbindelser er landsdækkende. Ikke endnu.

Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvilket net du kan få på din adresse.

Brug direkte adressesøgning

Når du vil vide mere om mulighederne for internet på din præcise adresse, er den nemmeste og hurtigste vej at bruge direkte adressesøgning via Internetpriser.dk. 

På Internetpriser.dk har vi gjort det nemt for dig, og du kan få adgang til direkte adressesøgning på enhver adresse fra hjemmesiden her. Takket være denne søgemulighed kan du finde præcise hastigheder og internetteknologi, der er tilgængelig på din bopæl. Indtast blot din adresse, og du vil blive præsenteret for dine muligheder.


Internettyper – fra mest til mindst udbredt

Hvis du ikke kender til de forskellige internettyper i Danmark, får du her et kort overblik over nogle af de mest almindelige.

Den mest udbredte internetkobling i dag er nok ADSL, som er tilgængelig i stort set alle hjem på nær få procenter. ADSL bliver leveret via telefonkabler i jorden, og det bliver tilgængeligt ved hjælp af telefonstikket eller hjælp fra en teknikker, hvis din bolig ikke har telefonstik.

Mobilt bredbånd er også muligt for langt de fleste danskere, som har 3G-, 4G- eller 5G-dækning i boligen. Der findes mobilmaster spredt over hele landet, og det er primært i yderkanterne af landet og ved øer, at signalet kan være mere svingende.

Kabelbredbånd og fibernet er ikke muligt overalt. Kablerne er primært gravet ned i større byer, men der sker hurtige fremskridt med udbredelsen af fibernet, hvor signalet bliver leveret med lysets hast via optiske kabler.


Hvorfor afhænger mine internetmuligheder af min adresse?

Der er flere grunde til, at ikke alle her i landet har de samme muligheder for internet. Den bærende grund er, at det ikke er alle internettyper, der er lige udviklet endnu. Med fibernet har udbydere indtil videre valgt at satse på en god og hurtig internetforbindelse i større byer, hvor der derfor primært er lagt kabler. Dermed er fibernet ikke lige så udbredt som velkendte internetformer som ADSL, der har været på markedet i længere tid.

Kvaliteten af internetforbindelsen i dit område spiller også en rolle. Kobberet kan være af ringe kvalitet ved telefonkabler, og kabler kan være slidte. Det kan være med til at påvirke internetforbindelsen i dit hjem.

Afstanden til nærmeste sendemast kan også have betydning for, om du har god dækning på din adresse. Hvis der er meget bebyggelse og natur, og du bor i et tætbefolket område, kan det påvirke signalet negativt.  


Hvilke muligheder vil jeg have fremover?  

Det er svært at spå om fremtiden, og særligt når det kommer til et område som internettet, der er i rivende udvikling. Meget tyder dog på, at du godt kan satse på en dag at have adgang til fibernet, også hvis det ikke er tilfældet den dag i dag. Internetudbyderne satser nemlig stort på det. Flere og flere får adgang til fiberkabler, og rundt omkring i landet bliver der på daglig basis gravet kabler ned.  

Teleselskaber tilbyder i stigende grad desuden mobilt bredbånd med høj hastighed, og her forventes generelt også at ske en spændende forbedring i takt med udbredelsen af 5G.   

Særligt fibernet bliver ofte omtalt som ”fremtidens internet”, da det anses som markedets hurtigste. Hvis du er blandt de heldige, der allerede nu har adgang til internetforbindelsen, kan det være en god, langsigtet løsning for dig.

Alle danske hjem på nær få procent kan kobles på ADSL internet via telefonkabel. Det kræver blot et telefonstik i boligen eller et besøg fra en tekniker.  

Hvis du er blandt de få husstande, der ikke kan få ADSL, eller hvis kablerne er for dårlige til at levere stabilt internet, kan du vælge mobilt bredbånd. Her bliver wi-fi-signalet typisk bliver sendt fra en router. Forbindelsen kræver 4G- eller 5G-dækning på din adresse.

Fibernet og kabelbredbånd ikke muligt for alle, og kablerne er indtil videre primært lagt i større byer.

Læs med videre for at blive klogere på, hvilket internet der er det bedste valg for dig, som ønsker en stabil og hurtig forbindelse i din husstand. 

  

Hvilke typer internet findes der?

Man skelner i dag mellem trådløs og kablet tilslutning til internettet. Herunder får du et kort overblik over almindelige internettyper i Danmark – ADSL, kabelbredbånd, fibernet og mobilt bredbånd.

 

ADSL

ADSL er den mest anvendte type bredbånd i dag. Det er en landsdækkende mulighed til budgetvenlige priser. ADSL bliver leveret via telefonkabler i jorden. Telefonlinjerne er fremstillet i kobber, og kvaliteten af kobberet kan have betydning for signalets hastighed. Generelt anses ADSL for at være en stabil forbindelse, som du kan opnå meget høje hastigheder med. 

Kabelbredbånd

Kabelbredbånd fungerer via dit antennestik, der samtidig sørger for dit TV-signal. Kablerne er indtil videre overvejende lagt i større byer, og bredbåndsforbindelsen er ikke tilgængeligt for alle. Internettet udbydes kun af enkelte forhandlere her i landet.

Fibernet

Fibernet er endnu ikke meget udbredt i Danmark, blandt andet fordi det ikke er tilgængeligt for alle. Internetløsningen er ellers kendt for at være ekstremt hurtigt, og det bliver anset som fremtidens bredbånd. Ved hjælp af optiske kabler i jorden transporteres signalet med lysets hast. Fibernet er et symmetrisk internet, hvor hastigheden for upload og download er den samme.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en billig og fleksibel løsning i og uden for hjemmet, og det kan fungere som supplement til en fastnetforbindelse. Det virker ved at opsætte en router eller tilslutte USB-stik til din computer med et SIM-kort, der modtager internetsignalet. Routeren kan fordele internettet til flere enheder i hjemmet, men der er normalt en øvre GB-grænse om måneden, før hastigheden daler.

Hvordan vælger jeg det rette internet?

Du bør vælge internet ud fra din husstands behov. Her er det relevant at overveje:

  • Budget
  • Oprettelse og binding
  • Rækkevidde
  • Hastighed
  • Tilgængelighed på adressen

Nedenfor kan du læse om internetmuligheder til forskellige behov.

Den lille husstand

Hvis du bor alene, kan ADSL eller trådløst bredbånd kan være en god og billig løsning for dig. En hastighed på 10 Mbit vil ofte kunne dække dit behov, hvis du mest browser. En højere hastighed kan være at foretrække, hvis du streamer, gamer eller ofte bruger mange netværksenheder ad gangen.

Husstanden med 2-4 personer

Hvis din husstand består af et par eller en typisk kernefamilie, kan det være en god idé at vælge en hastighed på minimum 20 Mbit og helst minimum 30 Mbit. ADSL og kabelbredbånd vil ofte være tilstrækkeligt, men fibernet er bedre, hvis der ofte games eller streames indhold fra flere enheder ad gangen.

Den større husstand

Er streaming og gaming fra flere enheder en del af hverdagen i husstanden? Så er der typisk behov for internet med høj hastighed for at opleve stabil og problemfri dækning. Når du ønsker høj hastighed, er fibernet blandt markedets bedste. Her gælder det typisk, at jo højere pris des bedre forbindelse.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked