Hvad er et netværk?

Netværk

Hvad er et netværk? Et netværk er et system, der forbinder flere computere med hinanden. Det kan være alt fra internet i hjemmet til et netværk på en arbejdsplads, der af sikkerhedsgrunde skal være privat, eller et netværk på en uddannelsesinstitution, der skal lukke af for sociale medier.

Hvordan finder jeg det rette netværk?

Der er mange typer netværk, og du skal vide, hvilken type, du leder efter. Ofte er der tale om et trådløst netværk, men der er også mange andre typer.

Du skal kende navnet på netværket. SSID er navnet på et trådløst netværk, det, du oftest har i hjemmet. SSID står for Service Set Identifier og har ikke noget med netværkstypen at gøre.

Typer af netværk kan være:

  • Kablet netværk – også kendt som ethernet
  • Token ring – et udfaset netværk, du skal se bort fra
  • WiFi – trådløst netværk. Her bruges SSID
  • PAN – Personal Area Network. PAN er ikke særlig udbredt som begreb, da det automatisk slår til i forbindelse med BlueTooth.
  • GSM – det netværk, telefoner ofte kører på; mobilnetværk. Står for Global System for Mobile Communication

Pris

For at finde prisen på et netværk, skal du kontakte din lokale udbyder. Prisen kan variere alt efter, hvor du bor, og kan være alt fra et mobilabonnement til et kæmpe, professionelt netværk til arbejdspladsen.

Hastighed

Hastighed regnes i megabit (eller giga bit) pr. sekund. Megabit og giga bit betegnes også som båndbredde. Du kan teste dit netværks hastighed på nettet ved at søge på ”hastighedstest”.

Hastigheden på dit netværk kan variere, alt efter hvor du befinder dig henne. Bor du på landet, kan det godt ske, at din netværkshastighed vil være langsommere end i byen.

Router

En router er en fysisk boks eller kasse, der står i dit hjem og spreder netværket rundt i dit hjem. Den kan forbindes til stationære computere via et netværkskabel og sprede internettet til mobiler og bærbare enheder.

Adresse

Der er to adresser, når der tales netværk. Alle computere, der er på netværk, har en unik MAC-adresse – MAC står for Media Access Control og har ikke noget med Apple at gøre. Alle enheder, der er på et netværk, får også tildelt en TCP/IP-adresse – dét står for Transmission Control Protocol, IP står for Internet Protocol.

MAC-adressen identificerer din enhed på netværket.

TCP/IP-adressen sørger for, at du, når du kommer ind på netværket, får tildelt en unik IP-adresse. Den kan enten være statisk eller dynamisk – en statisk adresse skal indtastes manuelt, mens en dynamisk, der er mest udbredt, automatisk får forbindelse. Når du laver en forespørgsel til internet eller lokalt net, sender du datapakker af sted. Ved svar skal der være en adresse, svaret kan sendes hen til.

Hvis du altså søger på ”Internet 2021”, skal nettet vide, hvilken enhed, resultaterne skal sendes til.

Hvilke muligheder har jeg med netværk?

Med et netværk kan du søge på næsten alle tilgængelige informationer. Et hjemmenetværk, altså WiFi, har en fast lokation, mens et mobilt netværk, der for eksempel på telefonen kører med data, kan flyttes rundt og bruges, hvor der ikke er et fast netværk.

VPN

VPN står for Virtual Private Network – det er et privat netværk, der holder din internetaktivitet skjult. Et netværk er ikke altid 100% sikkert eller privat. For mens du søger på nettet, kan andre nemlig gemme informationer om dig. Cookies, for eksempel, registrerer hvor du er i hvor lang tid, og disse informationer bruges til at sende dig reklamer.

Med en VPN kan du hoppe på udenlandske netværk og låse op for mere indhold på bl.a. Netflix og Disney+, men du får også større internetsikkerhed i forhold til mulige hackere og brug og lagring af dine personlige informationer.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked