Hvad er en VPN?

VPN

IT-sikkerhed er mere aktuelt og nødvendigt end nogensinde før. Hackere og cyber-kriminelle er konstant på udkig efter huller i netværk, som de kan udnytte til at hacke sig adgang til kontis hos både private og erhverv.

Hører du til de hundredtusinder af danskere, der anvender din mobil, tablet eller bærbare computer på farten, hos kunder, på caféer og i det offentlige, skal du interesse dig for VPN, og hvordan denne beskyttelse kan højne din IT-sikkerhed til dagligt.  

Lær mere om, hvorfor en VPN-forbindelse har betydning for din digitale sikkerhed

”VPN” hører til nogle af de nyeste metoder til beskyttelse af digital adfærd. Forkortelsen står for ”Virtual Private Network” og er en teknik, hvor din enheds IP-adresse kobles op til en server i et andet land. Det gør livet kompliceret og besværligt for ondsindede kræfter, der ønsker via ulovlige metoder at opnå adgang til dit netværk som kilde til at hacke din konto hos netbanken eller på andre platforme.

Dét, som VPN sørger for at beskytte, er din enheds IP-adresse. Den kan sammenlignes med dit CPR-nummer. Dit personnummer er en del af din identitet, der giver andre følsomme og private oplysninger om dig. IP-adressen har samme funktion i forhold til dine digitale enheder.

IP-adressen kan fortælle om din digitale adfærd, og hvor du færdes på nettet. Normalt vil din IP-adresse blive tildelt din enhed fra udbyderen af din netværksforbindelse. For hver gang du besøger et website, vil din computers eller enheds ”personnummer” blive gemt hos serveren. Det kan gøre dig sårbar overfor hackere, som kan tvinge sig adgang til udbyderens server og nå frem til din IP-adresse.

Beskyt sig selv mod hackerangreb

Cyber-kriminelle kan hacke oplysninger om dig, når data deles mellem serveren, som din udbyder anvender, og din enhed. I værste fald kan det betyde, at hackere tvinger sig adgang til din netbank og lurer de oplysninger, som du indtaster. Hackere kan holde øje med din adfærd og bruge denne viden i ondsindet øjemed. De kan narre dig til at installere programmer og spyware på din enhed, som vil give dem fuld adgang til dine personlige filer og private mapper.

Det er forskelligt, hvilket metoder hackere benytter sig af. De udvikler konstant nye teknikker, som du skal være beskyttet mod.

Vil du være sikker på, at ingen lurer din digitale adfærd og opnår uhindret adgang til din enhed, skal du have en VPN-forbindelse.

Sådan fungerer en VPN-forbindelse

En VPN-forbindelse er et lille program, du bruger til at beskytte din forbindelse til internettet med. Med den kan du kommunikere online, tilgå netbank og surfe sikkert. Teknisk set sørger en VPN-forbindelse for, at din internetadfærd krypteres, så hverken din udbyder eller hackere kan følge med i dine digitale aktiviteter.

VPN fungerer på den måde, at programmet sørger for at sende data om din internetadfærd igennem en sikret server.

I praksis fungerer det ved, at din IP-adresse ikke gemmes på udbyderes server men derimod på en sikret server, som typisk vil befinde sig i et andet land. Det gør det besværligt for ondsindede kræfter at identificere dig. De data, som sendes fra din enhed og til den sikrede server, er krypteret. Kryptering betyder maksimum sikring, så ingen har mulighed for at tilgå disse data, mens de overføres.

Værd at vide om funktionen med en VPN-forbindelse

Det kan være en god idé at sætte dig ind i alle de aspekter, som en VPN-forbindelse har betydning for, før du vælger den udbyder, som skal sikre dig på nettet.

Den altovervejende grund til at få programmet installeret på dine enheder er sikkerheden og beskyttelsen af dine personfølsomme data. Når din internettrafik kan ledes videre gennem en server i et andet land, kan det forsinke hastigheden på din enhed. Den vigtige og betydningsfulde fordel omkring databeskyttelse opvejer det, at du kan opleve en anelse langsommere internetforbindelse. En løsning herpå er at vælge en hurtigere netværksforbindelse med flere Mbit/s.

Det er ikke kun på grund af øget sikkerhed, at et stigende antal danskere vælger at få en VPN-forbindelse. Med tilknytning til servere i andre lande kan du komme til at se programmer fra udenlandske streamingtjenester, og ellers ikke er tilgængelige herhjemme.

Hvilken VPN-forbindelse skal jeg vælge?

Som det gælder for et hvilket som helst andet fysisk eller digitalt produkt, er det efterspørgslen, der påvirker udbuddet. Eftersom mange internetforbrugere både herhjemme og i resten af verden ønsker VPN forbindelser på de enheder, de bruger til digitale aktiviteter, er der kommet mange udbydere, som tilbyder sikkerhedsprogrammerne.

Det er en god idé at sammenligne forskellige løsninger, da der kan være forskel på både deres priser, og hvor mange enheder du kan beskytte med samme adgangsnøgle. En god, sikker og hurtig VPN-forbindelse, der kan beskytte 1-3 enheder, kan købes for under 100 kroner om måneden.

I dag kan du finde VPN-forbindelser, der er designet med ekstra sikkerhedsfunktioner i form af blandt andet sikkerhedsscanninger, kryptering og mulighed for blokering af reklamer.

OBS: Vi er i gang med at lave en test af diverse VPN udbydere, denne kommer snart.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked